GRANDER® Magyarország
Keresés

Alkategóriák

 

A kutatás pulzusánál

A WETSUS kutatócsapatának tagjaként

Dr. Elmar Fuchs (jobboldalt) és Dipl. Ing. Johannes Larch (baloldalt) egy oroszországi vízkonferencián Dr. Elmar Fuchs (jobboldalt) és Dipl. Ing. Johannes Larch (baloldalt) egy oroszországi vízkonferencián
A GRANDER® tagja a holland WETSUS vízkutató szervezethez tartozó, Dr. Elmar Fuchs által vezetett "Applied Water Physics" (Alkalmazott Vízfizika) csoportnak, és így a vízkutatás állandó élvonalában jár.

Micsoda, vagy kicsoda a „Wetsus"?

Dipl. Ing. Larch (A GRANDER® kutatási vezetője): „A Wetsus a Fenntartható Vízmanagement Kompetencia- és Kutatóközpontja Hollandiában. Interdiszciplináris platformot biztosít a világ minden tájáról érkező és a víz jelenséget különböző szemszögből kutató, elismert tudósoknak és szervezeteknek. 2008 óta a Wetsus az egyetlen intézet a világon, ahol végezhető „Master of Water Technology" képzés.

Milyen témákon és projekteken dolgozik a Wetsus?

Dipl. Ing. Larch (A GRANDER® kutatási vezetője): A tudományos kutatási program a víz privát és nyilvános területeire terjed ki. Több mint 20 vízzel kapcsolatos szakterületen dolgoznak kutatócsoportok különböző globális problémák megoldásáért – például a vizek algákkal történő tisztítása, a szennyvíz iszap csökkentése organizmusok segítségével, vagy a hagyományostól eltérő vízkezelési eljárási módszerek. A szakterületet, amelyben a Grander® is aktívan részt vesz, az osztrák tudós, Dr. Elmar Fuchs vezeti.

Miért olyan erős Ausztria képviselete a Wetsus-ban?

Dipl. Ing. Larch (A GRANDER® kutatási vezetője): Az osztrák tudósok és kutatók a vízkutatás éllovasai, és rendkívüli kompetenciával rendelkeznek a fizika és a méréstechnika területein. Szintén élen jár Ausztria a természetkutatás területén, olyan előrehaladott gondolkodókkal, mint Viktor Schauberger és Johann Grander.

Milyen felfedezéseket tett a Wetsus?

Dipl. Ing. Larch (A GRANDER® kutatási vezetője): Az „Applied Water Physics" munkacsoport Dr. Elmar Fuchs és a GRANDER® vezetésével a víz egy új állapotát fedezték fel. Ezzel cáfolták a tudomány azon alaptételét, mely szerint a rendezett struktúrájú víz csak két halmazállapotot vehet fel (folyékony víz és jég).

Hogyan függ össze ez a felfedezés Dr. Elmar Fuchs „vízhídjával”?

Dipl. Ing. Larch (A GRANDER® kutatási vezetője): Dr. Elmar Fuchs csapata a Grazi Műszaki Egyetemen újra elvégezte a vízhíd kísérletet (két edény többszörösen desztillált víz magasfeszültség alá helyezése, majd az edények lassú távolítása egymástól), és először vizsgálta meg közelről a jelenséget. A vízhíd a víznek eddig nem ismert tulajdonságait mutatta meg, és első ízben szemléltette, hogy a benne lévő víz struktúrája különbözik a normál vizétől.

HÍRLEVÉL