GRANDER® Magyarország
Keresés

Alkategóriák

 

Új nézőpont a biológia és az orvostudomány számára

A vízhíd új ismereteket hozott az emberi sejtfolyamatok működéséről?

"A vízhíd jelenség teljesen új kutatások kiindulási alapja lehet a biológia és az orvostudomány területén", véli Dipl. Ing. Johannes Larch, a GRANDER® kutatási vezetője.

A tény, hogy az emberi sejtekben a vízhídhoz hasonló körülmények uralkodnak, egy rendkívül érdekfeszítő gondolatot vet fel: a vízhídról nyert ismeretekből akár a sejtek új sejtmechanizmusai és tulajdonságai vezethetők le. Ez érintheti a sejtek befelé és kifelé irányuló anyagcseréjét, így forradalmasítaná a sejtbiológia tudományát.

Lehetséges, hogy akár tápanyagok és gyógyszerek felszívódásával kapcsolatos mechanizmusok is levezethetőek ezekből az ismeretekből?

Miért vesszük ezt egyáltalán fontolóra?

Mi alapján következtetünk a vízhíd és a sejtek közötti hasonlóságra? A vízhidat nagyfeszültségű elektromos mező alakítja ki. Az elektromos mezőt az elektromos feszültség és a távolság hányadosaként definiáljuk, és volt per méterben mérjük.

Az emberi sejteknél a sejten kívüli és belüli közeg között egy kisebb elektromos feszültség áll fenn, a sejtmembrán pedig nagyon vékony. A képlet alapján tehát (elektromos feszültség osztva a távolsággal) itt is egy nagyon erős elektromos mező keletkezik. Ez jelenti a sejt és a vízhíd közötti hasonlóságot.

A sejtanyagcserében, sejtosztódásnál és a fehérjék rendeződésénél rendkívül fontos szerepet játszik a víz. Így tehát lehetséges, hogy a vízhíd által betekintést nyerhetünk a sejtekben zajló folyamatokba, és teljesen új magyarázatokat kaphatunk.

HÍRLEVÉL