GRANDER® Magyarország
Keresés

Alkategóriák

 

GyIK

Ebben a szekcióban igyekszünk megválaszolni minden GRANDER-rel kapcsolatos kérdést. Amennyiben nem talál választ a kérdésére, kérjük lépjen velünk kapcsolatba.

Funkció és hatás

Hogyan működik a GRANDER® vízélénkítés?

A GRANDER® vízélénkítés egy vízről vízre történő információ-átadási eljárás. A GRANDER® készülék kamrákból áll, melyek stabil, rendezett struktúrájú, úgynevezett „információs” vízzel vannak megtöltve. A hálózati víz a készüléken áthaladva átveszi az információs víz pozitív tulajdonságait anélkül, hogy az közvetlenül érintkezne vele – a GRANDER®-hatás.

Hogyan változik meg a GRANDER®-rel élénkített víz?

A víz tulajdonságainak fő meghatározója a belső struktúrája. A struktúra változásai a tulajdonságok megváltozásához vezetnek. A GRANDER® vízélénkítés egyedisége a víz belső szerkezetére gyakorolt, célzott és tartós hatásában rejlik: a víz visszanyeri az eredeti, stabil struktúráját, fizikai és mikrobiológiai tulajdonságai javulnak.

Milyen hatásokkal jár a szerkezet megváltozása a GRANDER®-rel élénkített vízben?

A víz belső szerkezetének visszanyert rendje és stabilitása, valamint az ennek köszönhető fizikai és mikrobiológiai változások a GRANDER®-rel élénkített víz tulajdonságainak javulásához vezetnek. Fizikai tulajdonságok: 1. A víz erősebb oldóképessége lehetővé teszi a mosó- és tisztítószerek takarékos használatát 2. A vízben nem oldódó anyagok szállíthatósága nő, melynek következtében 3. A víz lerakódási és korróziós tulajdonságai megváltoznak, így a lerakódási és rozsdásodási hajlama csökken 4. A mikrobiológiai tulajdonságok változásának köszönhetően a víz mikrobiológiai miliője is megváltozik. Mikrobiológiai tulajdonságok: 1. Jobb öntisztulás – erősödik a víz azon képessége, hogy a mikrobiológia segítségével ismét megtisztítsa önmagát 2. Magas ellenálló képesség, mely a vizet rezisztenssé teszi új terhelésekkel szemben 3. Magasabb ellenálló képességének köszönhetően a víz tartósabbá válik 4. Lecsökken a csírásodási- és utáncsírásodási hajlam, ami a megváltozott mikrobiológiai tulajdonságok következménye.

A víz milyen tényezőire nincs hatással a GRANDER® vízélénkítés?

A GRANDER® vízélénkítés alkalmazása nem befolyásolja a következő tulajdonságokat: a víz keménysége, kémiai összetétele, fertőtlenítés (bár a GRANDER® élénkített víz csírásodási- és utáncsírásodási hajlama bizonyítottan lecsökken, ez nem fertőtlenítő eljárás!).

Milyen hosszan tart a GRANDER® hatása?

A GRANDER® hatásainak nincs időbeli korlátja. Felhasználói tapasztalatok alapján egyes hatások 30 éve tartanak. Sok, már több mint 20 éve működő készülék esetében még a teljes hatás megfigyelhető.

Hogyan tudom a hatását saját magam (otthon) ellenőrizni?

A legtöbb ember nagyon gyorsan megérzi az élénkített és az élénkítés nélküli víz közötti különbséget. Még markánsabb különbségek érzékelhetők, ha erőteljes ízű italokkal végzünk összehasonlító próbát. 

Hogyan hat a GRANDER® a vízkövesedésre?

A vízkő nem távolítódik el a vízből. Az élénkített víz megnövekedett szállítóképességének köszönhetően azonban csökken a lerakódási tendencia a csövekben, a megmaradt lerakódás pedig könnyen eltávolítható. {slider Hogyan hat a GRANDER® a korrózióra (rozsdásodásra)?|} A csapvíz korrodáló hajlama, és ezzel együtt a csőrendszer és a szaniterszerelvények rozsdásodása is lecsökken és stabilizálódik. {slider Képes a GRANDER® a nehézfémek és gyógyszer maradványok megsemmisítésére, illetve hogyan hat a GRANDER® ezekre az anyagokra?|} Az anyag alapú alkotóelemeket csak finomszűréssel lehet eltávolítani (pl. ozmózisos- vagy aktív szenes szűréssel). Ugyanakkor az élénkítés egy hatásos szűrést (ultrafiltrációt) követően teljesen indokolt lehet azért, hogy a vízben információ- és struktúraszinten ismét optimális körülményeket biztosíthasson. Az összes ún. nyomelem olyan nyomot hagy a víz finomstruktúráján, amely a vízből való eltávolítását követően is megmarad. A GRANDER® vízélénkítés által a víz visszaáll eredeti, rendezett és stabil állapotába. Mindennek azonban feltétele, hogy az anyag alapú alkotóelemek el legyenek távolítva, mennyiségük a hivatalos határérték alatt legyen. {slider Mi a különbség a GRANDER® vízélénkítés és más vízkezelési módszerek között (vitalizálás, energetizálás, magnetizálás, stb.)?|} Jó néhány lehetőség létezik a víz megváltoztatására. A mágneses, elektromágneses, vagy a kristályok általi vízkezelések hatással lehetnek a víz ízére, megjelenésére, a vízkövesedési- és korróziós hajlamára. A GRANDER® vízélénkítés különlegessége a jóval szélesebb hatásspektrumában rejlik. A fent említett fizikai tulajdonságokon túl mindenekelőtt a mikrobiológiai tulajdonságok hatásai fontosak (öntisztuló képesség, magas ellenálló képesség, lecsökkenő csírásodás és utáncsirásodás, stb.), melyeket a GRANDER®-rel élénkített víz mikroorganizmusai okoznak. Ez az oka annak, hogy Johann Grander „vízélénkítés”-nek nevezte el az eljárást. Mikroszkópja segítségével többször tanúja volt, ahogy a „normális” víz regenerálódni kezdett miután egy csepp élénkített vizet adott hozzá. Johann Grander: „A vízbe ténylegesen visszatért az élet". {slider Az élénkített víz „jobbraforgó"?|} A hétköznapi nyelvben a „jobbraforgó” megnevezést gyakran használják a „jó, energiagazdag víz” megnevezésre. Ebből a szempontból a kérdést igennel válaszolhatnánk meg. Ennek a fogalomnak azonban nincs fizikai jelentősége. A jobbra- ill. balraforgó víz alatt többnyire inkább az örvénylés által aktivált vagy levitáló víz forgásirányát, vagy a Coriolis-erő által keltett forgási viselkedését értjük (A Föld forgásából következő eltérítő erő, mely az északi féltekén jobbra forgató, a déli féltekén balra forgató hatású). Ezeket a fogalmakat a tejsav optikai aktivitásánál is használják, ahol az L-(−)-tejsavat balra-, a D-(+)-tejsavat jobbra forgatónak nevezik. Arra azonban egyelőre semmi bizonyíték, hogy a víz forgásiránya bármennyiben összefüggene a minőségével.

Használat és beszerzés

Hová és hogyan kell egy GRANDER® készüléket beépíteni?

A GRANDER® vízélénkítő készüléket a bejövő központi vízvezetékbe kell beépíteni. Minden beépítési helyzethez ajánlunk megfelelő kivitelezést (családi ház-, lakás fővezeték, mosdó alatti beépítés, stb.). A beépítés általában egyszerű, egy szakember a kereskedelemben járatos alkatrészekkel el tudja végezni.

Ki tudja a GRANDER® készüléket beépíteni?

A GRANDER® vízélénkítő készülékeket az Ön szakembere beépíti. A beépítés a mellékelt útmutató alapján történik, általában problémamentes, és kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekkel elvégezhető.

Milyen készülékre van szükségem?

A készülék helyes kiválasztásához a csőátmérő mellett a csúcsfogyasztást, a víz terhelhetőségét, és a helyszíni beépítés helyét kell figyelembe venni. A csőkeresztmetszetnél kisebb készüléket soha ne építsünk be! A GRANDER® tanácsadói segítenek Önnek a helyes méretű készülék kiválasztásánál.  

Milyen anyagból készülnek a GRANDER® készülékek, és mennyire tartósak?

A GRANDER® vízélénkítő készülékek minőségi osztrák termékek. A készülékek robusztus felépítésűek, rozsdamentes acélból készülnek. Ez garantálja a termék tartósságát a hosszú éveken át történő használat során.   

Karban kell tartani a készülékeket?

A GRANDER® vízélénkítő készülékek áram és más adalékok nélkül üzemelnek, szervizt és karbantartást nem igényelnek.

Lehet a GRANDER® készüléket egy másik vízkezelő készülékkel kombinálva használni?

Amennyiben szükséges vagy előírt valamely hagyományos vízkezelő berendezés (pl. ioncserélő, UV-csírátlanító, Ozmózis berendezés, mágneses készülék, ...) alkalmazása, a GRANDER® ezen berendezések hatását támogatja, de azokat nem helyettesíti. Alapvetően a GRANDER® készüléket a fenti berendezések után kell beépíteni a hálózatba. Ugyanez vonatkozik a szűrő készülékekre is.

Hol tudom beszerezni a GRANDER® készülékeket?

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ügyfeleinket megfelelő tanácsadásban részesítsük és optimálisan kiszolgáljuk. Ezért választottuk a közvetlen helyszíni látogatást és tanácsadást cégképviseletünk modelljének. Szakképzett GRANDER®-tanácsadóink a helyszínen állnak rendelkezésükre, és információt nyújtanak a GRANDER® vízélénkítés alkalmazási területeiről és a hasznosságáról. Informálódjon költségek és kötelezettségek nélkül!

Mennyibe kerül a GRANDER® készülék?

A követelmények gyakran nagyon különbözők, így az áraink is. Éppen ezért fontos számunkra a helyszíni látogatás és tanácsadás. Egy egyszerű ivóvizes kiépítés költsége egy családi ház esetén 750 €-tól 1800 €-ig (bruttó) terjed, az adottságoktól és a követelményektől függően. A GRANDER® vízélénkítés beszerzése egy egyszeri beruházás, mivel hatásának nincs időbeli korlátja. Emellett további üzemeltetési költségek – mint a karbantartás, szervizelés és áram – nem merülnek fel.

Tapasztalt hatások

Mik az alapjai a GRANDER® vízkezelés során tapasztalt pozitív hatásoknak?

A vízkezelés pozitív hatásait sokféle alkalmazási területen (privát területek, ipar, kézműipar, uszodák, hotelek & gasztronómia, pékségek, stb.) már több mint 20 éve tanulmányozzuk. Világszerte több százezer elégedett felhasználó élvezi nap mint nap az élénkített víz hatását. A pozitív változásokat több tanulmány is alátámasztja. A B.A.U.M. Környezetvédelmi Szervezet (Bundesdeutscher Arbeitskreis für Umweltbewusstes Management) a GRANDER® vízélénkítés  ipari, intézményi és élelmiszeripari  alkalmazásával kapcsolatban végzett széleskörű vizsgálatát követően az alábbi kijelentést tette: „A B.A.U.M. a rendelkezésére álló vizsgálati eredmények alapján javasolja a  GRANDER® vízélénkítés használatát." A B.A.U.M. kutatása

Milyen hasznot nyújt a GRANDER® a PRIVÁT felhasználók számára?

Az ivóvíz-rendszerek élénkítése a GRANDER® módszer legfontosabb alkalmazási területe. Akik számára különösen fontos a jó minőségű ivóvíz leginkább az élénkített víz finom ízét értékelik, illetve a fürdés és zuhanyzás során a bőrükön tapasztalt kellemes érzést dicsérik. A GRANDER® a kertészet kedvelőinek is hamar örömet okoz, ugyanis a növények különösen látványosan reagálnak az élénkített vízre. A fűtési rendszerbe épített GRANDER® készülék az elszennyeződött fűtési vizet pár hónap alatt tisztává és szagmentessé változtatja, miközben lényegesen lecsökkenti a rozsdásodás és lerakódás mértékét is. Az úszómedencék esetében a fürdőzők az élénkített vizet kellemesen lágynak találják, a fürdést követően frissnek, ellazultnak érzik magukat. Az élénkített víz magasabb oldóképessége következtében kevesebb mosó- és tisztítószert kell használni a háztartásban, emellett alacsonyabb a vízkőképződés és a rozsdásodás. A különböző alkalmazási területeken tapasztalható általános hatások mellett sok Grander-felhasználó rendelkezik érdekes személyes megfigyelésekkel és tapasztalatokkal.

Milyen hasznot nyújt a GRANDER® az ÜZLETI felhasználók számára??

A GRANDER® vízélénkítés talán a hotelek és a gasztronómia területén alkalmazható a legsokrétűbben. Az ivóvíz, zuhanyzó és fürdővíz, medencevíz, fűtési víz, stb. mellett a konyha is egy fontos alkalmazási terület – az élénkített víz használatával intenzív és kifinomult ízeket kölcsönözhetünk az ételeknek. Mindemellett a vendégek egyre inkább értékelik, ha a létesítmény csapjaiból élénkített víz folyik. Sok élelmiszergyártó elismeri azt a minőségi ugrást, melyet a GRANDER® vízélénkítésnek köszönhetően tudott elérni. A felhasználók széles palettája a sajtüzemektől, hentesektől, gyümölcs- és zöldség termelőktől kezdve a malmokig és a pékségekig terjed, akik mind a termékeik ínyenc ízeire és hosszantartó frissességére esküsznek. A sörfőzők és az üdítő gyártók leggyakrabban arról számolnak be, hogy termékeik jobban „itatják magukat”. A GRANDER® vízélénkítés  mezőgazdasági alkalmazásának célja egészségesebb állatok tenyésztése, és jobb tápanyag-hozzáférés biztosítása a növényeknek az optimalizált hígtrágya segítségével. Az élénkített víz növényekre kifejtett pozitív hatásait sok kertészet is felfedezte. A fodrászok szintén megállapították, hogy a haj selymesebb lesz, a sampon jobban habzik, és a víz jobban kíméli a kezet. Mindezeken felül még sok más olyan felhasználási terület létezik, ahol a víz fontos a szerepet tölt be.

Miért olyan vonzó az IPAR számára a GRANDER®?

Az iparban kizárólag a tények és a mérési eredmények számítanak. A GRANDER® vízélénkítést mindenekelőtt a műanyag- és fémfeldolgozó iparágak alkalmazzák, ahol a víz meghatározó szerepet játszik a gyártási folyamatban. Elsődlegesen a hűtőrendszerek azok, amelyek sok üzemben problémát okoznak. A gépek hűtése ugyanis egy döntő termelési tényező. A hűtővíz bakteriális eliszaposodása termeléskieséshez, vagy akár leállásához is vezethet, mely minden sorozatgyártás esetében nagy veszteséget jelent. Ezt ráadásul gyakran elviselhetetlen szagok is kísérik. Számos, a GRANDER® vízélénkítést használó üzemben mérési jegyzőkönyvek által igazolt, tartósan pozitív hatást állapítottak meg. Az eredmények között szerepel többek között a hűtővíz minőségében tapasztalt jelentős javulás (akár az ivóvíz szintű tisztaságig), csökkent szagképződés a bakteriológiai helyzet javulása következtében, kevesebb korrózió a csökkent vastartalom miatt, kevesebb termeléskiesés, jelentős vegyszer költség megtakarítás. A GRANDER® segítségével elérhető műszaki és gazdasági hasznok mellett a legtöbb üzem számára a víz alacsonyabb terhelésének köszönhető fenntarthatóság is fontos. A sok pozitív eredmény több neves nemzetközi céget késztetett arra, hogy a nyilvánosság előtt is támogassák a GRANDER-t.  

GRANDER® az iparban / YouTube

A GRANDER® vízélénkítés ipari környezetben megvalósult sikereinek igazolásaként, egy 2007-es diplomamunka keretében empirikus tanulmány készült a Grazi Egyetemen. A tanulmányban 32 GRANDER®-t alkalmazó osztrák, német és svájci ipari üzemet vizsgáltak meg.

Mióta létezik a GRANDER®?

A GRANDER® vízélénkítés nemzetközi sikerei lehetővé teszik egy világszintű üzleti hálózat kiépítését. Több mint 22 év piaci jelenlét után már mind az 5 kontinensen van GRANDER® képviselet.
  

A Grander és a tudomány

Hol tart ma a vízkutatás?

A vízkutatás nagy áttörés előtt áll. A 90-es évek kezdete óta neves vízkutatók új szemszögből vizsgálják a víz különleges tulajdonságait. A GRANDER® saját kutatóbázisa is kapcsolatban áll a világ vízkutatóival, és az új eredményeiket igyekeznek megosztani velük. Azonban továbbra is tény, hogy a víz pontos leírásához hiányzik a szükséges alaptudás és a hozzá tartozó alapvető kutatások. A hiányzó kutatásokat a GRANDER® nem tudja elvégezni, de saját laborjukban már régóta gondosan dokumentálják a gyakorlatból származó adatokat.

Miért olyan „rejtélyes” a víz?

A vízzel kapcsolatban mindig újabb és újabb kérdések merülnek fel. Minél intenzívebben foglalkozunk vele, annál rejtélyesebbnek és titokzatosabbnak mutatja magát. A H2O kémiai formula már régóta nem elegendő ahhoz, hogy a víz természetét és működését akár megközelítőleg is leírja. Philipp Ball, az elismert „Nature" tudományos folyóirat egykori szerkesztője a következő kijelentést tette 2008-ban: „Kínos bevallanunk, hogy az anyag, mely Földünk 2/3 részét borítja, még mindig ilyen rejtélyes számunkra. Még rosszabb, hogy minél többet tudunk meg a vízről, annál több probléma is felmerül: Az új technikák, melyek mélyebbre hatolnak a folyékony víz molekuláris szerkezetében, egyre több kérdést vetnek fel." Johann Grander éveken át dolgozott azon, hogy közelebb jusson a víz titkainak megfejtéséhez. A víz éppen az elmúlt években vált vonzóvá a kutatók számára.

Miért tartjuk a vizet „abnormálisnak”?

A víz tulajdonságai annyira különböznek a többi hasonló elemétől, hogy gyakran az „abnormális" jelzővel illetik. A víz több mint 60 anomáliája rámutat arra, hogy ez az elem még bőven rendelkezik megmagyarázandó tulajdonságokkal és képességekkel. A hagyományos vizsgálati módszerek messze nem elegendőek ahhoz, hogy a vizet a maga teljességében megérthessük és kutathassuk. „Nem a víz abnormális, hanem a képleteink elégtelenek a víz mint jelenség leírására.", nyilatkozta a két alkalommal kémiai Nobel-díjra jelölt Viktor Gutmann.

Mi a GRANDER® vízélénkítés jelentősége?

Az eljárás alapja, az információ átadás lényege, hogy a víz szerkezetének javításával megnöveljük az öntisztuló- és ellenálló képességét, és ez által egy természetes, stabil „immunrendszert” hozzunk létre a vízben. A víz belső szerkezete alapvetően meghatározza a tulajdonságait: a szerkezet változásai a tulajdonságok változásaihoz vezetnek. Minél stabilabb ez a belső szerkezet, annál ellenállóbb a víz a külső behatásokkal szemben, és annál jobban képes a természettel történő információcserét fenntartani, tehát az információt felvenni, tárolni és továbbadni. Az ivóvíz hivatalos értékelésénél a víz szerkezete még csekély jelentőségű, elsősorban azért, mert még nem tudjuk mérni.

Létezik tudományos magyarázat a GRANDER® vízélénkítés működésére?

Habár a GRANDER® vízélénkítés hatásmechanizmusára még nincs kielégítő tudományos magyarázat, sok tudós számára már vitathatatlan, hogy a víz képes információt tárolni és továbbadni, és hogy az élőlények reagálnak a víz megváltozott információs állapotára. Ezt neves kutatók szavahihető elméletei támasztják alá. Az információtárolással foglalkozó terület legfontosabb alakja talán prof. Eshel Ben Jacob volt, aki bebizonyította, hogy a jelenség a természetben is előfordul. Eredményeit reprodukálható eljárásokkal biztosította. A víz emlékezete
 

Kritikus hangok

Hogyan kezeli a GRANDER® a szkeptikusok kritikáját?

„Minden jó dolognak megvan a maga ellensége", mondta Johann Grander. Ennek tükrében elismerjük a vízélénkítés megkérdőjelezésének jogát. A legnagyobb kételkedők közül sokan lelkes GRANDER®-pártiakká váltak, miután felismerték a vízélénkítés gyakorlati sikereit. Azt a hangnemet, amiben a kritikus riportok és hozzászólások – főképpen az interneten – érvelnek, nem tudjuk igazán komoly vitaként figyelembe venni. Az érvelések túlzottan polemikusak és semmiképpen sem tudományosak.

Min alapul a szkeptikusok kritikája?

A szkeptikusok mindent áltudományosnak tartanak, amit a tudomány a jelenleg rendelkezésre álló módszereivel (még) nem képes megmagyarázni. Ez a GRANDER® vízélénkítés mellett több területet érint a kiegészítő- és alternatív gyógyászattól kedve az akupunktúra és a homeopátia területéig. Minden, amit még nem ismerünk, és nem tudunk a hagyományos tudománynak megfelelően megmagyarázni, az ő szemükben nyilvánvalóan csak „humbug és hiedelem”. Az ő álláspontjuk szerint a GRANDER® vízélénkítés működési elve ellentmond a tudomány jelenlegi állásának, ezért csak hatástalan lehet. Nem képesek elfogadni, hogy a Földön még léteznek dolgok, melyek tudományosan (még) nem magyarázhatóak, holott a gyakorlatban bizonyított a hatásuk.

Hogyan látja a GRANDER® a szkeptikusok vádját, miszerint a vízélénkítés hatástalan lenne?

Ha ez valóban így lenne, az felvetné a kérdést, hogy 20 év alatt hogyan sikerült meggyőznünk több százezer embert a világ minden tájáról egy állítólag hatástalan termékről. Mindezt annak ellenére sikerült elérnünk, hogy a vásárlók a készülékeket 3 hónapon belül indoklás nélkül visszaadhatják, és mi a teljes vételárat visszatérítjük. Ezzel az ajánlattal egyébként rendkívül ritkán élnek: kérdőíveink bizonyítják, hogy a GRANDER® felhasználók 90%-a nagyon elégedett a készülékkel. Mindemellett a GRANDER® vízélénkítés hatása az ipari felhasználók esetében mérhető is. A gyakorlat tehát több mint 30 éve sikeres eredményeket hoz.

Mi áll azon kijelentés mögött, hogy a GRANDER® vízélénkítés egy „az ezoterikus közegből származó, áltudományos badarság”?

Ez az állítás egy bécsi biológus, a „Bécsi szkeptikusok” alapító tagjától származik, és 2003-2006 között egy bírósági tárgyalás alapját képezte. A bíróság arra a véleményre jutott, hogy a feltételezés személyes értékítéleten alapult, amely a személyes szabadságjogok alá tartozik, és nem akadályozható meg. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bíróság azt az ítéletet hozta volna, hogy a GRANDER® egy „ezoterikus badarság”, mint ahogy azt gyakran helytelenül hangoztatják.

HÍRLEVÉL